Tvätt & Vax

Som alla vet är det mycket viktigt att underhålla sin bil genom att tvätta och vaxa den med jämna mellanrum. 

Detta görs för att:
• Lacken håller längre. 
• Smuts och rost har inte så lätt att få fäste.
• Öka andrahandsvärdet på bilen och på så sätt spara pengar. 


Det första man får göra är att bedöma lackens kondition beroende på:
1. Nedsmutsning
2. Ålder
3. Färg
4. Biltyp
5. Nedmattning
6. Repor och skador

Avfettning

Vid vaxning av bilen ska man lägga stor vikt vid förarbetet. Om bilen är mycket smutsig med  t.ex. asfaltsfläckar o.dyl måste den först rengöras med avfettning.

Har bilen asfaltsfläckar så får man bäst resultat om man redan på torr bil lägger på Hagmans Kraftavfettning, en petroleumbaserad kallavfettning och låter den verka några minuter.

 

Om bilen endast har lite asfaltsfläckar men mer vägsmuts och saltavlagringar kan man fortsätta alternativt enbart använda Hagmans Förtvätt+.

Börja längst ner och arbeta uppåt. Låt avfettningen verka några minuter. På svårt nedsmutsade ytor är det lämpligt att använda t.ex. tvättsvamp, då blir avfettningen effektivare. Upprepa behandlingen tills all grov smuts avlägsnats. Avsluta genom att skölja bilen med rikliga mängder vatten.

 

Skulle det finnas asfaltfläckar och annan smuts (tex. flygrost) kvar efter avfettning så punktbearbeta ytorna med Hagmans Asfaltsväck eller en lackrengöringslera.

 

 

Tvättning

Efter att den hårt sittande smutsen är avlägsnad tvättas hela bilen med ett bra bilschampo, t.ex. Hagmans Skumschampo Ceramic, Supertvätt Ceramic eller Hagmans Vaxschampo.


Hagmans Skumschampo är ett högskummande tvättmedel som skummar bra i din hink, ger ännu mer skum med ett skummunstycke på en hobby högtryckstvätt och ger maximalt med riktigt tjock, härligt skum i en professionell ”Foam Lance”.

 

Vill man tvätta med skumsschampot löst i hink så fyller man först upp ljummet vatten i hinken och häller sedan i rekommenderad mängd schampo. Ta sen svampen och jobba upp lagom mängd skum genom att krama svampen. 

  

I skummunstycken och Foam Lance ska skumschampot vara koncentrerat.

 

Skumlägg bilen och svampa sen alltid ut skummet för bästa verkan vid tvättning. Kika gärna på vår instruktionsfilm. Klicka här för att se filmen.

 

Vaxschampo häller man i hinken innan man fyller på med ljummet vatten.

 

Hagmans Supertvätt häller man en liten klick direkt i den fuktiga svampen och arbetar sedan över lacken.
Var extra noga vid svåråtkomliga ställen som lister, runt grillen och vid gummilister så att allt grus försvinner.

 

För extra glans och fantastisk avrinning kan man gå vidare med Hagmans Spray Wax Ceramic. Spray Wax är en genväg till en keramisk lackförseglingseffekt som skapar ett relativt långvarigt skydd och härlig glans åt din lack.

Hagmans Spray Wax Ceramic appliceras på våt lack efter den tvättats ren med schampo och sköljts av noggrant.
Spraya en sektion åt gången, börja till exempel med taket, och skölj direkt av sektionen och omliggande ytor med vatten. Produkten är väldigt effektiv och det räcker med några sprayningar per del. Huven t.ex. behöver bara 3-4 sprut från sprayflaskan för att hela ytan ska vara täckt. Produkten behöver inte verka men man kan om man vill svampa ut medlet med en blöt ren svamp innan man sköljer. Det viktiga är att man sköljer rikligt så inte Spray Vaxet torkar in på någon ytan.
Tänk på att bilen rutor ofta blir varmare än lacken och det är risk det torkar fortare där Skulle produkten torka in poleras märkena bäst bort med Hagmans Vaxpolish eller Snabbtvätt. 

Hagmans Spray Wax Ceramic ger en fantastisk avrinning och en magiskt lyster på lacken under en lång tid.

 

Skölj bilen rikligt med vatten och torka riktigt torrt med Hagmans Torkduk. Torkduken suger upp allt vatten och du slipper därmed tråkiga torkfläckar och ränder.

Kika på vår instruktionsfilm för Spray Wax Ceramic. Klicka här för att komma vidare.

 

 

Rengör fälgar

 

Fälgarna kan med gott resultat rengöras med Fälgrengöring, vilken tar bort bromsbelagsrester samt annan smuts. Spraya på Fälgrengöring, låt verka ett par minuter. Det går att mekaniskt förbättra effekten genom att använda en fälgborste, diskborste, tandborste mm. Skölj av fälgarna med vatten. Kika på vår instruktionsfilm. Klicka här.

 

För extra finish, använd Hagmans Däck- & Fälgglans på däcken.


Lackrengöring / Polering

Nu kan det kännas frestande att lägga på vaxet direkt, men för att undvika flammighet och få bästa möjliga glans och hållbarhet ska lacken först göras helt ren med hjälp av en lackrengöring. Polish Fin passar både för metallic och vanliga lacker. Skaka flaskan och arbeta in lackrengöringen tills överflödigt medel är borta med cirkelrörelser. Använd en mjuk, ren och fuktad trasa, polerpapper eller frotté. Våra polermedel fungerar även utmärkt tillsammans med polermaskin! Ta mindre ytor åt gången (ca 50x50 cm) och fortsätt över hela bilen. Polera av efterhand. OBS! Är lacken mycket matt och repig rekommenderas Polish Grov.

Se vår instruktionsfilm. Klicka här


Vaxning

När nu bilens lack är rengjord måste ytan förseglas med vax eller lackförsegling för att glansen ska bli riktigt bra och stå sig under en längre tid. Använd antingen Hagmans Glansvax som är långtidsskyddande. Stryk på ett tunt och jämnt lager vax med en ren, mjuk trasa. Om produkten läggs på ojämnt finns det risk för att lacken blir flammig.

OBS! Det finns även s.k. “latmansvax” som både rengör, polerar och vaxar i ett arbetsmoment. Testvinnaren Vaxpolish är ett sådant exempel.

Låt vaxet torka tills ytan blir matt. För att få bästa resultat vänta ej längre än 30 minuter innan poleringen påbörjas. Använd microfiberduk. Man har god nytta av förarbetet, eftersom en noggrant rengjord lackyta är mycket lättpolerad. Dessutom står bilens lack nu emot både smuts och rostangrepp bättre.


Att tänka på

En vaxad bil är lättare att hålla ren och håller rosten borta. En ovaxad lack åldras snabbare och förlorar successivt sin motståndskraft. Äldre röda, blå och omlackerade ytor kräver skötsel för att inte se ”mjölkiga” ut. En nedgången yta kan dock lätt poleras upp med Polish. Upprepade behandlingar med avfettningsmedel och maskinborstar sliter på vaxskyddet. Undvik Polish på plast- och gummidetaljer. Använd inte vax på heta ytor, i solljus eller vid risk för dagg.

Interiörvård

För att fräscha upp interiören använd Hagmans Interiör & textilrengöring. Interiör & Textil rengöring återger bilens ursprungslyster och ger en antistatisk yta. Spraya produkten på de ytor som behandlas, och torka av med en trasa. 

 

I säten av textil används med fördel Interiör & textilrengöring, spraya produkten på ytan som ska rengöras och gnugga med en borste för att få bort eventuella fläckar. Torka sedan med en microfiberduk och låt torka. Upprepa behandlingen vid behov!

För läderklädsel rekommenderas vår Läderrengöring som både rengör, mjukar upp och smörjer lädret. Applicera produkten i en trasa och arbeta in medlet i lädret. Torka sedan av med en ren och torr trasa.

Att göra rent gummimattorna kräver ingen stor insats. Är mattorna hårt nedsmutsade så använd först Förtvätt+, spola av, spraya sedan på Interiör- & Textilrengöring och torka mattan med en gummiduk. Precis som på filmen:

Vid vaxning av bilen ska man lägga stor vikt vid förarbetet. Om bilen är mycket smutsig med  t.ex. asfaltsfläckar o.dyl måste den först rengöras med avfettning.

Har bilen asfaltsfläckar så får man bäst resultat om man redan på torr bil lägger på Hagmans Kraftavfettning, en petroleumbaserad kallavfettning och låter den verka några minuter. 
Om bilen endast har lite asfaltsfläckar men mer vägsmuts och saltavlagringar kan man fortsätta alternativt enbart använda Hagmans Förtvätt+.
Börja längst ner och arbeta uppåt. Låt avfettningen verka några minuter. På svårt nedsmutsade ytor är det lämpligt att använda t.ex. tvättsvamp, då blir avfettningen effektivare. Upprepa behandlingen tills all grov smuts avlägsnats. Avsluta genom att skölja bilen med rikliga mängder vatten.
Skulle det finnas asfaltfläckar och annan smuts (tex. flygrost) kvar efter avfettning så punktbearbeta ytorna med 
Asfaltsväck eller en lackrengöringslera.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår