Tvätt & Vax

Som alla vet är det mycket viktigt att underhålla sin bil genom att tvätta och vaxa den med jämna mellanrum. 

Detta görs för att:
• Lacken håller längre. 
• Smuts och rost har inte så lätt att få fäste.
• Öka andrahandsvärdet på bilen och på så sätt spara pengar. 


Det första man får göra är att bedöma lackens kondition beroende på:
1. Nedsmutsning
2. Ålder
3. Färg
4. Biltyp
5. Nedmattning
6. Repor och skador

 

Avfettning

Vid vaxning av bilen är det noga att lägga stor vikt vid förarbetet. Om bilen är mycket smutsig med  t.ex. asfaltsfläckar o.dyl måste den först rengöras med avfettning. Använd Hagmans Förtvätt + eller på torr yta Kraftavfettning. Börja längst ner och arbeta uppåt. Låt avfettningen verka några minuter. På svårt nedsmutsade ytor är det lämpligt att använda t.ex. tvättsvamp så blir avfettningen effektivare. Upprepa behandlingen tills all grov smuts avlägsnats. Avsluta genom att skölja bilen med rikliga mängder vatten.
Skulle det finnas asfaltfläckar och annan smuts (tex. flygrost) kvar efter avfettning så punktbearbeta ytorna med Asfaltsväck eller Lackrengöringslera


Tvättning

Efter att den hårt sittande smutsen är avlägsnad tvättas hela bilen med ett bra bilschampo, t.ex. Hagmans Vaxschampo, Skumschampo eller Supertvätt.
Vaxschampo och Skumschampo häller man i hinken innan man fyller på med ljummet vatten. Supertvätt häller man en liten klick direkt i den fuktiga svampen och arbetar sedan över lacken.
Var extra noga vid svåråtkomliga ställen som lister, runt grillen och vid gummilister så att allt grus försvinner. Skölj bilen rikligt med vatten och torka riktigt torrt med Hagmans Torkduk. Torkduken suger upp allt vatten och du slipper därmed tråkiga torkfläckar och ränder.


Rengör fälgar

Fälgarna kan med gott resultat rengöras med Fälgrengöring, vilken tar bort bromsbelagsrester samt annan smuts. Spraya på Fälgrengöring, låt verka ett par minuter. Det går att mekaniskt förbättra effekten genom att använda en fälgborste, diskborste, tandborste mm. Skölj av fälgarna med vatten. För extra finish, använd Hagmans Däck- & Fälgglans på däcken.


Lackrengöring / Polering

Nu kan det kännas frestande att lägga på vaxet direkt, men för att undvika flammighet och få bästa möjliga glans och hållbarhet ska lacken först göras helt ren med hjälp av en lackrengöring. Polish Fin passar både för metallic och vanliga lacker. Skaka flaskan och arbeta in lackrengöringen tills överflödigt medel är borta med cirkelrörelser. Använd en mjuk, ren och fuktad trasa, polerpapper eller frotté. Våra polermedel fungerar även utmärkt tillsammans med polermaskin! Ta mindre ytor åt gången (ca 50x50 cm) och fortsätt över hela bilen. Polera av efterhand. OBS! Är lacken mycket matt och repig rekommenderas Polish Grov


Lackförsegling / Vaxning

När nu bilens lack är rengjord måste ytan förseglas med vax eller lackförgesling för att glansen ska bli riktigt bra och stå sig under en längre tid. Använd antingen Hagmans Glansvax eller Lackförsegling som är långtidsskyddande. Stryk på ett tunt och jämnt lager vax eller Lackförsegling med en ren, mjuk trasa. Om produkten läggs på ojämnt finns det risk för att lacken blir flammig.

OBS! Det finns även s.k. “latmansvax” som både rengör, polerar och vaxar i ett arbetsmoment. Testvinnaren Vaxpolish är ett sådant exempel.

Låt vaxet/förseglingen torka tills ytan blir matt. För att få bästa resultat vänta ej längre än 30 minuter innan poleringen påbörjas. Använd microfiberduk. Man har god nytta av förarbetet, eftersom en noggrant rengjord lackyta är mycket lättpolerad. Dessutom står bilens lack nu emot både smuts och rostangrepp bättre.


Att tänka på

En vaxad bil är lättare att hålla ren och håller rosten borta. En ovaxad lack åldras snabbare och förlorar successivt sin motståndskraft. Äldre röda, blå och omlackerade ytor kräver skötsel för att inte se ”mjölkiga” ut. En nedgången yta kan dock lätt poleras upp med Polish. Upprepade behandlingar med avfettningsmedel och maskinborstar sliter på vaxskyddet. Undvik Polish på plast- och gummidetaljer. Använd inte vax på heta ytor, i solljus eller vid risk för dagg.

Interiörvård

För att fräscha upp interiören bör Interiörrengöring användas. Interiörrengöring återger bilens ursprungslyster och ger en antistatisk yta. Spraya produkten på de ytor som behandlas, och torka av med en trasa. 
I säten av textil används med fördel Textilrengöring, spraya produkten på ytan som ska rengöras och gnugga med en borste för att få bort eventuella fläckar. Torka sedan med en microfiberduk och låt torka. Upprepa behandlingen vid behov!

För läderklädsel rekommenderas vår Läderrengöring som både rengör, mjukar upp och smörjer lädret. Apllicera produkten i en trasa och arbeta in medlet i lädret. Torka sedan av med en ren och torr trasa.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår